}

Jom usha entry ini

Ayat kurang "diajar"

Assalamualaikum ♥ 
Peacee Yo(!) ^_^v

Cerita dia begini ..  Tima tu aku dok on9 facebook .. duk sat tu toing naik one request friend..
Aku buka profil dia .. belek-belek dia punya profil then approver la..
Time tu dia pun on9 jugakk..Aku post la kat wall dia
"Thankyou sweetie :D" *ayat tetap aku untuk orang add aku. Kalau laki tak da la 'sweetie' tu
Selalunya orang akan balas 
welcome nice to meet you and so on..
TAPI !!!
Apa yang dia balas cuba tengok gambar bawah
*bukti kesahihan & ikut ikuti conversationnya


*Gambar tak perlu privacy kod . Bukan gambar sebenar pun

Bagi korang ayat biasa je kan. Bagi aku dakk.. Aku ni biasa lah sensitif sikit..
Tapi kalau dah kawan lama and rapat it's ok laa..
Ni baru kenal ..
Tetiba dia inbox aku .. Time tu aku chatoff ..
Tengok jela gambar bawah ni .. Tak larat nak tulis :P




Dia kata kelas sekali .. Aku ni dah lah budak baru Sekolah Mergong (SMKM)
So , aku tak berapa kenai sangat .. *tak pernah nak menghafal
Yang aku kenai tu kes depa selalu mai sembang ..
Yang sombong-sombong tu aku tak berapa ambek kisah ..
Tak mau ambek taw pun kalau sombong..
kurang adap bagi aku ..
Cara percakapan tu ..
Yang aku tanya duk belah kiri or kanan tu coz aku duduk tengah ...

Orang berbudi kita berbahasa , orang tak berbudi kita bahasakan dia :D

Tak marah pun , just terasa hati ~



GIVEAWAY GOSSIP GIRL

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Aku join giveaway again ! Jom pakat meriahkan giveaway ZATI ..
Senang je... 


  •  X perlu entry berjela
  •   Kopipes dan komen sahaja
  •   Tunggu tarikh pengumuman hadiah anda
  •   Hanya follow dan like AQOUSTICA ZATI

HADIAH
  • SATU NOVEL "SEMILIR CINTA"
  • 5 RIBBON BROOCHES
  • 5 HEART BOOKMARK CORNER + 10 STICK BOOKMARK
  • 20 LAMINATED BLOGGER BOOKMARK
  • 9 LOLLIPOP ICE CREAM

50 PEMENANG 

*SEMUA PESERTA AKAN DIMASUKKAN KE DALAM BLOGLIST + hadiah penghargaan sebab join. p/s : x mahal pun.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Segmen Header siapa paling awesome ?

Assalamualaikum  
Peacee Yo(!) ^_^v

Hari ini aku join "segmen Header siapa paling awesome ?" .
Agak korang header yang aku awesome tak ?
Aku tak lah berapa pro sangat nak edit-edit ni .. 
Boleh lah sikit-sikit 
Ni lah header aku yang aku nak pertandingkan ...


Actually , ni header baru aku..
Dan disebabkan segmen ni takdak banner ..
So , aku backlink header aku terus ke segmen tu...
Jom lah join ...
Klik je header aku yang atas ni 
Senang je syarat2x dia ...

Hadiah : 

Blousex1 n Shawlx1 topup rm5x3
Barangan kraft nama x2 , Review Blog untuk 3 orang


Syarat2x :

WAJIB FOLLOW BLOG SPONSOR

Mohd Zuhri ,  Aswan Azmy , Cik Fie , Farisya
Fiqah


LIKE FANPAGE SPONSOR

Mohd Zuhri , Farisya ,Aswan Azmy , Cik Fie

Add fb sponsor 

Puteri Insyirah

Follow twitter dia ok  


Farisyah

Cara penyertaan : 

Wajib buat satu entry bertajuk Segmen Header siapa paling
awesome ?

Letak header korang dekat entri tersebut  
n publish ..

n letak link blog kat ruang komen blog Zuhri
dekat cbox or tempat lain .. Zuhri tak layan ok


Harap aku bertuah dalam segmen ni .. aminn !



Say 'NO' to Valentine !

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v








Menurut Ken Sweiger, perkataan “Valentine” berasal dari bahasa Latin yang mempunyai maksud “Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat, dan Yang Maha Kuasa”. 
Menurutnya lagi, kata ini sebenarnya digunakan pada zaman Rom Kuno ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus, tuhan orang Romawi. 
Sedar atau tidak, menurut Sweiger, jika seseorang meminta orang lain atau pasangannya menjadi “To be my Valentine?”, maka dengan hal itu sesungguhnya ia telah secara terang melakukan suatu perbuatan yang bercanggah dengan aqidah dan dimurkai Allah. 
Ini karena ia telah meminta seseorang menjadi “Sang Maha Kuasa” dan hal ini sama dengan usaha menghidupkan kembali budaya pemujaan berhala. 





 Selain ucapan ‘To be my Valentine’ pemberian jambangan mawar merah oleh si teruna kepada si dara juga sering menjadi amalan pada Valentine’s Day. 
Ia dianggap satu simbol dalam menzahirkan kasih sayang ‘hakiki’. 
Sebenarnya perbuatan ini merupakan amalan kebudayaan Eropah dengan diselitkan kepercayaan aneh dan karut. 
Menurut satu mitos Rom kuno, mawar merah merupakan bunga kegemaran Venus, si dewi cinta. Dewi itu amat sinonim dengan memperingati kekasih. 
Ia tidak ada kaitan dengan Islam dan hanya mengikut ‘teladan’ mitos karut.







Perayaan ini walaupun kelihatan macam tak ada apa-apa, setakat beri bunga, tapi sebenarnya ia beri impak yang buruk pada akidah kita, umat Islam. Selaras dengan apa yang nabi dah kata, kita sambut, atau kita tiru apa-apa yang dibuat oleh satu kaum, maka kita dah jadi sama dengan kaum tersebut.

Kalau kaum tu kafir, maknanya kita pun dah ikut kafir la.



Sebenarnya, majoriti tokoh agama telah menyatakan bahawa menyambut atau meraikan Sambutan Hari Valentine ini adalah bertentangan dengan Syarak. 
Menurut Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia amalan ini adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam.”

Jadi para pengunjung blog sekalian, jangan nak mengada-ngada sambut hari valentine’s pada 14 Februari ni okay.

Wallahua’lam...



Sumber : google

Wordless Wednesday #1

Assalamualaikum  
Peacee Yo(!) ^_^v

Lawak tengok gambar ne.. Jom tengok..







Korang tidur stlye yang lagu mana tu ? Hat mana ? Kongsi sikit ..
Aku jenis style no.9 dengan no.3
Adek aku Danish tu stlye no. 20 dengan no.14 ! 
Hahaa.. Tidur buas sungguh .. Sampai kadang bangun esok tu mesti aku sakit pinggang
Pongga betui adek aku ne 



*budak tembun ni lah..

Segmen Top Up CNY2013 by Emas Putih

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Hari ini aku nak join segmen dari blog emas putih ! Baru tadi bw dekat bloglist tue..
5 Blogger bertuah akan mendapat topup bernilai rm10 !
Korang tak nak kea ? 
Orang dah sediakan , kita pula kena la sertai ..

*klik banner untuk join !!

First cara nak join kena copy ayat berikut : 

Segmen Top Up CNY 2013 by  Emas Putih dan sponser by Khairul Zamri , Mun Violettaxious , Amirah Raduan dan Aiman Aziz

Follow blog SINI -->  *lama dah follow
 Follow blog SINI --> √ *lama dah follow
 Follow Twitter SINI --> 
 Like fanpage SINI dan SINI --> 

Tarikh Tamat
12 Februari 2013, Selasa, Jam 11.59 Malam
Segmen bermula hari Sabtu 09 Februari 2013, jam 1pagi
4 Hari Sahaja dan maybe akan tamat awal :) Tengok keadaan...


Sambil bersegmen, sambil peluang menang top up. Hehe Sambil tambah follower.
Selamat Bersegmen :) *Begitulah kata owner yang anjurkan ni..

Wasalam...


SEGMEN: "Saya Blogger Peramah!

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v


Segmen " Saya Blogger Peramah " .. Jom pakat join .. Hadiah dia seutas jam seperti diatas..
Wow ! minatlah jam unggu or hitam tu .. 
Harap sangat dapat .. 
Tagger for Nabila Biela !
Jemputlah join sekali ...


Owner yang anjurkan segmen ni kata dah sampai Karak jam 7.00petang !!! Jalan karak tu ..Serius seram dengar jalan karak ... Hehee.. Alhamdullillah .. Selamat sampai .. :D

Letak lagu dalam blog



Assalamualaikum ♥ 
Peacee Yo(!) ^_^v





Ada orang tanya cara-cara nak letak lagu .. And aku pun berbesar hati 
untuk ajarkan ... :D 


Abang kita ni yang tanya , Hikayat Abdul Wafi Al-hafiz . Jom blogwalking sambil follow dia ?
Pada yang tak tahu .. Boleh lah rujuk tutorial ni ..
Jenis lagu ni like this :



Mula-mula korang pegi kat SINI dulu. Cari laa lagu apa yang korang suka. Macam-macam ada. Nak lagu omputih ker.. lagu seberang ker.. nasyid ker.. pilih-pilih! Bila dah confirm nak lagu apa.. Tulis lagu tu kat " Type in artis or song title in here... " then enter .
Kalau tak dakk yang tu eden tak leh tolong lah ..
Kalau ada klik lagu tu.. 

Tengok bawah ada 'Song Preview' kan ? 
Scroll bawah sikit , bawah "Download MP3 & View Lyrics" ada nampak 'Embed Options' right ? 
Copy 'Embed code' yang ada dalam kotak tu.
Nak lagi senang tekan je perkataan "copy"
Automatik dia terhighlight &tercopy sendri ..
 Buka blog, pegi kat Design > Add a Gadget > HTML/Javascript. Pastekan code yang korang copy tadi kat situ. Done!



Hias warna background untuk footer

Assalamualaikum 
Peacee Yo(!) ^_^v





Hey all , hari ni nak ajar korang hiaskan footer bagi nampak cun.
Footer ne ada dua ..
Yang first footer yang terletak dibawah blog tu 
like that :-

Yang bawah ni pun dipanggil footer juga..
Ia berada di tempat orang komen2 tu
Aku nak ajar yang ne lah..

1. Dashboard >Design > Edit html > Tick widget expand

2. Search code dibawah ini


.post-footer {

3. Lepas tu copy code dibawah ini.
text-align:center;
padding:8px;
color: #333333;
font-size: 95%;
background: #EFCDF8;
border-left: 7px solid #CC33CC;
border-right: 7px solid #CC33CC;
moz-box-shadow: 0 0 5px 2px #CC33CC;
-webkit-box-shadow: 0 0 5px 2px #CC33CC;
border-radius:7px;
margin:6px;
}
.post-footer .span {
margin-right: .3em;
}
4. Pastekan di bawah/selepas code yang no 2 itu tadi

5. Preview, pastikan tiada error baru save.

6. Done !


Merah & Biru tu ialah warna background . Korang boleh pilih code warna > DISINI <


IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Kali ni nak mencuba nasib . Kot-kot lah dapat hadiah dari IntaNBerliaN ..
Banyak hadiah-hadiah dia ..
Teringin sangat nak dapat hadiah dari segmen-segmen cam ni ..


Jom lah pakat join ... Hadiah-hadiah dia lah yang buat aku tertarik nak join..
Kalau aku dapat hadiah yang tak sesuai ngan aku 
boleh juga aku hadiahkan untuk mak 
Tak semestinya hadiah yang nak bagi tu 
time birthday dia or Hari Ibu ke ape ka...
Bila-bila pun boleh bagi.

Bawah ni semua link sponser :-



TARIKH TUTUP : 28 FEBRUARI 2013
Pemenang dipilih secara cabutan bertuah ..Anaknya yang pertama , Alisha yang akan cabut undiannya . 

Awesome kan ?! :D Harap alisha cabut number Dayah Danish ! Aminn.. ! :D




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
footer