}

Jom usha entry ini

Tips : Rambut cepat panjang

Views
Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Dulu orang selalu tanya camne aku boleh simpan rambut panjang dalam masa singkat. Tapi masa tu aku hanya bagi jawapan simpan dan jangan potong. Kalau potong jadi pendek la kan. Hahaha. So sekarang aku kongsi tips-tips yang aku guna untuk mempercepatkan rambut panjang.


   


Pertama. Minum seberapa banyak air yang boleh. Selain mempercepatkan rambut tumbuh ia turut membuatkan rambut lebih segar dan tak kering.



Kedua. Makan makanan bernutrien. Kalau taknak makan pun pastikan anda selalu minum air soya sebab soya turut mempercepatkan rambut tumbuh.



Ketiga. Sentiasa basuh rambut anda. Tak perlu ke salon. Buat sendiri je kat rumah. Kalau boleh basuh dulu dengan air suam dan bilas dengan air sejuk. Elakkan air terlampau panas sebab boleh merosakkan sel dalam rambut.



Keempat. Jangan guna hair dryer. 'Blow' rambut hanya akan merosakkan rambut anda. Biarkan rambut anda kering dengan sendiri.



Kelima. Jangan 'dye' atau warnakan rambut. Kalau nak 'dye' jugak, tunggu sehingga rambut anda panjang seperti yang anda inginkan.



Keenam. Dapatkan rehat dan tidur yang cukup. Yang ni paling susah.



Ketujuh. Kurangkan kopi, alkohol dan rokok.



Perhatian!! 'Blow' dan 'dye' membuatkan rambut lebih cepat rosak.

Sekian ...



♥ Thank you usha entry diatas ! Like lah kalau suka ♥ !

10 comments:

Fauzan al-Farisi said...

Kalau wanita gimana, kan pakai hijab di kepala?

Dayah Danisha said...

@Fauzan al-Farisi waktu tidur pun pakai hijab juga yaa ? hehee

Nurul Atiqah said...

Nice tips, thanks for sharing!~

Dayah Danisha said...

@Nurul Atiqah Welcome

Anonymous said...

bole tahan pandir ko fauzan...len kali simpan la skit klu da taw tu..xkn r wnita nak buat ssuatu kt rmbut dy duk tgh jalan?da tntu dlm rumah,no hijab...xd org tgok ..xpenah lagi r aku tgok ppuan sikat rmbut pakai tudung...so..smpan la pandir tu yee....pfff

Anonymous said...

bole tahan pandir ko fauzan...len kali simpan la skit klu da taw tu..xkn r wnita nak buat ssuatu kt rmbut dy duk tgh jalan?da tntu dlm rumah,no hijab...xd org tgok ..xpenah lagi r aku tgok ppuan sikat rmbut pakai tudung...so..smpan la pandir tu yee....pfff

Pss Smkpa said...

Terima kasih atas info yg menarik ni. Boleh amalkn di rumahh.

Dayah Danisha said...

@Anonymous Haha! lek lekk..

Dayah Danisha said...

@Pss Smkpa Sesama .. Yaya .. amalkan selalu .. moga b'jaya

A I N E E Z A I D I said...

nice tips ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
footer