}

Jom usha entry ini

Bersangka-Sangka

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v



Manusia hari ini suka bersangka-sangka 
Ada sangkaan yang baik .. Ada juga sangkaan buruk

Orang beribadah disangka riak 
Orang yang relax disangka malas
Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk - nunjuk
Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud (hina)
Orang yang makan banyak disangka pelahap
Orang yang makan sikit disangka diet
Orang baik disangka buruk
Orang buruk disangka baik
Orang senyum disangka mengejek
Orang masam disangka merajuk
Orang bermuzakarah disangka mengumpat
Orang diam disangka menyendiri
Orang menawan disangka pakai susuk @ buat suntikan 'botox'
Orang nampak ceria disangka membela

Mana tahu, yang diam itu kerana sedang berzikir kepada Allah...
Mana tahu, yang senyum itu kerana bersedekah...
Mana tahu, yang masam itu sedang mengenangkan dosa dan kesalahan...
Mana tahu, yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya...
Mana tahu, yang ceria itu kerana cergas pemikirannya...

Jauhi sikap bersangka - sangka kerana ia bakal merosakkan dan memusnahkan ukhwah seperti musnahnya kayu yang dimakan api. Sesuatu benda yang kita lihat, macam macam kesimpulan yang boleh kita buat. Semuanya bergantung bagaimana kita melihat dan mentafsirnya.

Credit : My mom 

Review tempahan Softly Shop

Assalamualaikum ♥ 
Peacee Yo(!) ^_^v


RM 60 * PM HERE
CK 10154 ~ Long Sleeve Chiffon Jubah 
Color Available: Pink/Light Blue/Blue
Measurement: Length: 140cm Bust: 80-92cm Waist: 60-90cm Shoulder: 38cm Sleeve: 59cm
Material : Chiffon With Full Inner Lining

POSTAGE : RM 7







HARGA ASAL RM 85
HARGA PROMOTION RM 80 sahaja


POSTAGE RM7(SM) / RM10 (SS)





Harga asal RM 98
Harga Promotion RM 95 *save rm3 

 
 APA2 TEMPAHAN BUAT DISINI 




Softly Shop Dress Giveaway

Assalamualaikum ♥ Peacee Yo(!) ^_^

 Punya payah aku tunggu loading ne *quota terlebih XP kes nak join GA yang ber'title' Softly Shop Dress Giveaway je . Alhamdulillah , boleh jugak update . Hope sesangat dapat dress tu . Korang pun jom lah join . Baju semuanya cantik2 , tak perlu pakai inner dah .

(click this banner and u can join this GA)


I love this dress sebab warna purple XD . Syarat dia pun simple sangat-sangat. Just like and follow je . Cuma korang kena buat dua entry je . 1 buat satu entry bertajuk * Softly Shop Dress Giveaway . Yang second just buad entry baru bertajuk *Review tempahan Softly Shop . *Yang ne korang just copy coding je dalam kotak yang diberikan .


Syarat

Follow blog * HERE
Follow blog * HERE
Follow blog * HERE
Like * HERE
Like * HERE
like *HERE

Oke itu sahaja , cepat taw korang join sebab GA ne BILA BILA MASA je dia akan tutup . Baik korang cepat . Hope sangat dapat :')


Mengapa ikan tiada lidah?

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Aku ada baca entry ni dari Ain Nafiza . 
And aku tertarik untuk berkongsi cerita dalam entry " Mengapa Ikan Tiada Lidah?  " 
Korang nak tahu sebab apa ikan tidak mempunyai lidah ?
Sebelum tu korang perasan ker tak ikan ada lidah ke dak ? 
Nak kepastian cetry beli ikan and then tengok .
kalau korang nak tahu lebih lanjut , korang just baca ayat dibawah ni ye.. 
Semoga apa yang aku share dekat korang ni memberi manfaat buat semua yang membaca ni.


Rasulullah SAW bersabda : “Sejahat-jahat manusia pada Hari Kiamat nanti ialah orang yang bermuka dua. Barangsiapa bermuka dua di dunia maka di hari kiamat kelak akan mempunyai dua lidah dari lidah api neraka jahanam.”

Sabda Rasulullah SAW lagi :”Tidak masuk syurga orang yang suka membesar-besarkan cerita.”Pabila di tanya apa hikmahnya. Baginda SAW menjawab ;”Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan semua makhluk itu mempunyai lidah,sama ada yang boleh berkata-kata ataupun tidak boleh berkata-kata.”

Salah seorang sahabat pun bertanya,”kenapa ikan tidak mempunyai lidah?” Sabda Rasulullah SAW :” Setelah Allah selesai menciptakan Adam a.s maka diperintahkan sekelian Malaikat agar tunduk sujud kepadanya.Semua Malaikat patuh kecuali Iblis laknat.Oleh kerana iblis enggan sujud, maka Allah melaknatnya serta mengusirnya dari syurga dan di hapuskan rupanya yang elok itu lalu di hantar ke bumi.

Apabila diturunkan ke bumi ,iblis terus menuju ke laut dan pertama yang di jumpainya ialah ikan.Iblis pun menceritakan keburukkan dan kekurangan Adam a.s kepada ikan katanya ” sesungguhnya Adam itu amat suka memburu dan membunuh binatang -binatang yang ada dilautan dan didaratan.”

Apabila ikan mendengar kata-kata iblis itu ia pun segera menghebahkannya kepada binatang laut yang lain berita tentang Adam a.s. Oleh kerana Allah tidak menyenangi perbuatan ikan inilah lalu dihilangkan lidah ikan agar tidak lagi dapat menyampaikan berita yang tidak sebenarnya.” 

P/s : Mahasuci Allah luasnya ilmuMu..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
footer