}

Jom usha entry ini

Belajar Cinta Dari Cicak ! ♥

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Baca sampai habis tau ? Muehehe . Hope korang faham ♥







Ada seorang lelaki ni . Dalam rancangan nak "me-renovate" kan rumah usangnya . Ahaaa . Biasalah , kalau dah kata rumah usang tu , mesti lah korang bayangkan rumah kayu yang buruk and lapuk kan ? Err . Ye ke . Ke Lyssa sorang je yang terbayang gitu ? muahhaha .

Sedang lelaki itu membelek kayu-kayu buruk kat bawah rumah tu , lelaki tu ternampak seekor cicak yang terperangkap di bahagian celah-celah ruang yang kosong tu sebab kakinya melekat pada sebuah surat .

Dia rasa kesian lalu mengangkat cicak itu keluar daripada ruang kosong tu . Tanpa fikir panjang , lelaki tu pun membuka surat itu dan ternyata surat tersebut telah berada di situ 10 tahun yang lalu yang ketika rumah itu pertama kali dibuat . Erghh ~

Haaa . Apa yang jadi ? Macam mana cicak tu boleh bertahan dalam kedudukan terperangkap dalam masa 10 tahun ? Dalam keadaan gelap 10 tahun , tanpa bergerak sedikitpun , merupakan sesuatu yang mustahil dan serius , tak masuk dek akal !

Lelaki tu , terfikir .. Macamana cicak tu dapat bertahan hidup selama 10 tahun tanpa berpindah dari tempatnya sejak kakinya melekat pada surat itu . Macam mana dia makan ? Arghh . Buntu bila memikirkannya !

Lelaki tu pun terus perhatikan cicak tu . Apa yang dia buat dan dimakannya hingga dapat bertahan ?? Kemudian , tak tahu dari mana datangnya , seekor cicak lain muncul dengan makanan di mulutnya . Arghhhh !!

Lelaki tu rasa terharu gilerr ah kan bila tengok hal tu . Ternyata ada seekor cicak lain yang selalu memerhatikan cicak yang terperangkap itu selama 10 tahun . Wowwww ! o.O

Sungguh ini sebuah cinta , cinta yang indah . Cinta dapat terjadi juga kepada binatang yang kecil seperti dua ekor cicak tadi . apa yang dapat dilakukan oleh cinta ? Tentu sahaja sebuah keajaiaban . Bayangkan , cicak tu tak pernah pun menyerah dan tak pernah berhenti memerhatikan pasangannya selama 10 tahun . Bayangkan bagaimana binatang sekecil itu dapat memiliki kurniaan yang begitu mengagumkan !





Jangan Pernah Mengabaikan Orang Yang Anda Kasihi :) 


Make up ala-ala korea

Assalamualaikum  
Peacee Yo(!) ^_^v


Hope sihat selalu. Jom mekap ala-ala korea nak ? Seriusly aku gitaw .
Tak pernah aku pakai eyeline kea , maskara kea and so on .
Tak reti aku nak pakai . Tapi best tengok dia pakai . Gejos gitu lorh..
Jom mula mekap ?



1. Tempek liquid foundation sekawah...
2. Ratakan serata-ratanya menggunakan berus sabut a.k.a berus basuh baju ...
3. Sapu bedak di bahagian muka setebal 1Million cm ...
4. Pakai contact lens (big eyes) berdiameter 10,000 inchi . Ada ke ? haha .
5. Letak pulak bulu mata palsu ... ( Err , boleh ke pakai bulu mata palsu ? Aku dengar-2 tak boleh .. kan ? Eh , ye ke ? )
6. Tak pun , pakai je maskara pun dah cukup . Kalau boleh celup sampai meleleh cecair tu. haha .
7. Tepek-tepek blusher sikit . Lip glosss .

Haaa . Dah siap ! Simple but nice ! hihi :P

~Selamat mencuba :D~


Burung buat konsert tak berbayar

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Gambar dan asal usul burung memekak yang selalu buat konsert tak berbayar tu
 hampa boleh dengaq kicauannya sampai 1KM.
Pernah dak hampa dengaq burung ini berkicau sangat kuat dan mesti tertanya tanya apakah nama dan bagaimana rupa burung nie kan??

Pada zaman dahulu kalau burung ini memanggil atau berbunyi kuat di waktu malam, orang tua -tua berkata ada petanda buruk akan berlaku. Tapi di masa kini jarang sekali kedengaran ramalan ini. Sebab malam kita mana dengar dah. Pagi-pagi kul 8-9 pagi mesti bunyi punya..

BURUNG TUWU

Burung tuwu atau asian koel atau nama saintifiknya, Eudynamys scolopaceus daripada famili Cuculidae adalah burung tempatan. Ia juga terdapat di beberapa negara Asia lain termasuk India dan China. Burung dewasa jantan spesis ini bersaiz antara 39-46cm. Musim membiak bagi burung tuwu di Asia Tenggara adalah di antara Mac hingga Ogos).

Sewaktu musim membiak, burung tuwu jantan akan berbunyi tanpa henti dari pagi sehingga senja sebagai panggilan untuk menarik perhatian pasangan. Burung tuwu betina berwarna kelabu dan berbintik putih pada kesuluruhan bahagian badan. Spesis ini mempunyai reputasi yang kurang baik, iaitu bersifat parasit. Semasa musim bertelur, ia akan menggunakan sarang yang dibina oleh spesis burung lain. Ia akan memakan telur burung dalam sarang yang dipilih dan burung tuwu betina akan bertelur sebagai ganti. Telur burung tuwu akan dieram oleh burung asal *pemilik sarang sehingga menetas. Dan selepas itu mereka mengambil alih tugas untuk menjaga anak. Satu taktik yang bijak tetapi agak sadis.

Burung tuwu jantan akan mengeluarkan bunyi, koo-ooo ..koo-ooo dengan kuat, nyaring dan berulang-ulang dari pagi(waktu Subuh) sehingga senja..


Kicauan burung tuwu yang anda boleh dengar melalui video di bawah. Kicauan kuat daripada burung ini boleh didengari sampai jarak 1 km.



Bunyi pun macam nama dia je .. koo-ooo  TUWU

Gwiyomi versi Islamik (with lyrics)

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

 



Lirik Lagu Gwiyomi ♥

Assalamualaikum ♥ 
Peacee Yo(!) ^_^v

*Play this song sambil ikut lirik lagu 

♛ Cara Nyanyi Lagu Gwiyomi ♛


Kikiyomi kikiyomi
Choko meopin han jogak sikyeonoko
Gosohan uyuhanjaneul gidaryeoyo
Oppahago nahago kkok maju anjaseo
Seoro sonbadak wie yeppeun nakseoreul hajyo

Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro

Ildeohagi ileun gwiyomi
Ideohagi ineun gwiyomi
Samdeohagi sameun gwiyomi
Gwigwi gwiyomi gwigwi gwiyomi
Sadeohagi sado gwiyomi
Odeohagi odo gwiyomi
Yukdeohagi yugeun jjokjjokjjokjjokjjokjjok gwiyomi nan gwiyomi

Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro

Hana dul set nun gamgo naege dagawa
Du soneuro nae boreul manjimyeo ppoppoharyeoneun
Geu ipsul makgoseo

Ildeohagi ileun gwiyomi
Ideohagi ineun gwiyomi
Samdeohagi sameun gwiyomi
Gwigwi gwiyomi gwigwi gwiyomi
sadeohagi sado gwiyomi
odeohagi odo gwiyomi
yukdeohagi yugeun jjokjjokjjokjjokjjokjjok gwiyomi nan gwiyomi

Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro

Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro


♛ Maksud Lagu Gwiyomi ♛

Over a chocolate muffin
Waiting for a cup of savory milk
Oppa and I sit facing each other
And scribble on each other’s hands

Don’t look at other girls
No matter what they say
You’re mine (You’re mine)
Don’t even talk to other girls
I’m yours (I’m yours)
Please pinky promise me
That you’ll never leave me alone

1 plus 1 equals Kiyomi
2 plus 2 equals Kiyomi
3 plus 3 equals Kiyomi
Ki- Ki- Kiyomi, Ki- Ki- Kiyomi
4 plus 4 equals Kiyomi too
5 plus 5 equals Kiyomi too
6 plus 6 equals chu chu chu chu chu chu Kiyomi
I’m Kiyomi



Sekarang tren buat Gwiyomi-Comell !

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v


*abaikan muka yang kurang menawan .. Tayang gerakkan tangan je XP


Hyeee . Nowadays , dah kecoh dekat blog-2 , Facebook dan laman sosial lain kan pasal GWIYOMI ni . Ada sesiapa di sini tak tahu apa itu gwiyomi .? Okay gwiyomi ini adalah sejenis tarian yang hanya menggunakan pergerakan tangan . Tarian ke ? whateva laaa~ hihi .

Cara-cara gerakkan GWIYOMI :-




Tapii sangat comel okayy aku tengok video-2 diorang di youtube . FYI , aku bukan lah seorang KPOP lover . Tapi lepas tengok video ni , terjatuh hati dekat gwiyomi ni . haha ! Mehh layan video kat bawah ni .

Attention ! Sebelum layan video ne pause dulu lagu di blog ni :D


Pandai budak ne main gitar ..



versi panjang...

Nahh ! u watch it yourself . Dan aku pasti korang akan tertarik dan nak cuba buat video ni . kankan ? Heee Aku nak buat gwiyomi video nanti >_< tak maluu kekeke . 
bertuah nak buat ! Hahaa..

Ops ! sebelum lupa aku nak tunjuk video sifu aku Abang Hafizz buat video ni !!
WoW ! tabik spring lah !!

Here you are...




Get my first DOODLE !

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

Finally , I get my first doodle from fizgraphic!! Dalam Segmen Blogger Muslimah . 


Warna untuk baju dan tudung : Semestinya nak unggu dan biru ! *pandai2 cikgu padankan >_<
Nickname di doodle : Dayah Danish lah .. * Danish nama adik
Atas ini adalah ciri-ciri doodle yang aku nak ..
Then , inilah doodle yang abang hafizz siapkan ..


Tadaa.. ! Cantik kan2 . Nanti nak edit tukar header dengan footer buh doodle ni lah ..
To Abg Hafizz : Thankyou !

1st Giveaway by Nabihah Ahmad

Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v


Aku join segmen lagi ! Jom semua join .. Pemenang yang diperlukan 31orang
Banyak kan .. Bawah ni aku listkan hadiah dia :-

3x Doodle Sticker Set by Nabihah Ahmad (3 pemenang)
2x Blouse by Cik Cempaka (2 pemenang)
3x Bookmark by CCI (3 pemenang)
3x Brooch by Eymasu (3 pemenang)
3x Felt Keychain FB Icon & 3x Mustache Bookmark by Nadia Natasya (3 pemenang)
1x Topup RM5 by Iehahfarihah (1 pemenang)
1x Shawl Trible by Faezah Eza(1 pemenang)
2x Topup RM5 Maxis by Shazillah Sani (2 pemenang)
1x Baju Polo Merah -bukan ori- by Shada Rainza(1 pemenang)
2x Topup Celcom RM5 by Athirah Wardah (2 pemenang)
1x Topup RM5 by Keyme Keymoo (1 pemenang)
3x Topup RM5 Celcom by Nasuha Nasseruddin (3 pemenang)
2x pcs Nose Pore Strip Arya Addin (2 orang pemenang)
5x 3x Notebook by Syamimie Johari (3  pemenang)
2x Shawl by Hanana Valley Collection (2 pemenang) 

Netbook pun ada weyh ! Tak kan tak awesome lagi !!!...
Hope sangat menang ..
By The Way semua syarat dah dipenuhi ..


Tarikh tamat: 27.04.2013 jam 11.30 malam(Sabtu)
                        13.04.2013 jam 11.30 malam(Sabtu)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
footer