}

Jom usha entry ini

Petua rabun mata

Views
6.56AM  4.12.2012

Assalamualaikum ♥ 
Peacee Yo(!) ^_^v

Hari ni saja lah aku blogwalking blog Din Graphic . Terbaca entry 

(Hiasan sahaja :D)

Din kata "siapa-siapa ada petua untuk rabun mata ? kongsikannya" . So , aku kesian aku nak kongsi beberapa petua sikit . Aku dapat tahu dari tv yang siaran senaman tu . 
Jom lakukan latihan senam mata untuk merangsang otot mata agar dapat berkontraksi dengan baik :

LATIHAN 1 : Mata Melirik Ke Kiri Dan Ke Kanan

1.Pandangan lurus ke depan.
2.Tangan kanan berada di sebelah kanan badan sejajar leher.
3.Jari telunjuk mengacung ke atas.
4.Lihat jari anda dengan fokus dengan cara menoleh ke kanan.
5.Palingkan wajah anda ke kiri perlahan tanpa kehilangan pandangan fokus anda ke jari tadi.
6.Tahan pandangan ketika merasa mata sudah maksimal.
7.Ketika sudah lelah bebaskan mata anda dengan melihat yang jauh.

LATIHAN 2 : Fokus Pandangan Mata Jauh Dekat

1,2,3,4 sama step yang pertama tu .
5.Gerakkan jari maju mundur pelan-pelan dan mata tetap fokus mengikuti gerakan jari.
6.Setelah beberapa kali maju mundur lepaskan mata dengan melihat benda-benda jauh.



Penutup :
Semoga lekas sembuh dengan masalah mata anda. Hindari ubat / Pengubatan mata yang tidak memiliki izin rasmi dari badan pengawasan obat dan makanan serta tidak direkomendasi oleh doktor. Jika setelah latihan senam mata ini bertambah parah segera hentikan dan hubungi doktor kesayangan anda.





♥ Thank you usha entry diatas ! Like lah kalau suka ♥ !

4 comments:

D i n said...

heheh dapat gak petua berguna ni hehe thanks :D

Dayah Danisha said...

@D i n Huhu.. sama2 :D

cerita best said...

ambooiiii nenek 2 nk main game x ajak pun

Dayah Danisha said...

@cerita besthahaa.. nek main game jahit bju . Xkan pak joe nak mean jahit bju juga ? hihihii...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
footer